Foto Noordzeekanaal

yeltree fotografie avontuur

Ondanks dat ik al 15 jaar voor Nikon werk en mijn vader een verzamelaar is van camera’s, was ik nooit echt bezig met fotografie. Tot ik in 2018 via mijn werk een basis cursus fotografie kreeg. We kregen een opdracht en een camera mee en ik ben op pad gegaan.

Wanneer ik wel eens een foto maakte, was dat altijd met de automatische settings. Nu moest ik alles op handmatig zetten en zo mijn camera en alle settings ontdekken. Het begin was ook niet altijd even best, veel foto’s waren overbelicht of onderbelicht. De horizon was scheef en de focus lag soms op het verkeerde punt. Maar door het spelen met de settings en zoeken naar mooie plaatjes, merkte ik dat ik het wel heel erg leuk vond en wanneer je dan eindelijk die ene mooie foto hebt, het voldoening geeft om op zoek te gaan naar het volgende perfecte plaatje.
Op deze website wil ik foto's laten zien die ik heb gemaakt, samen met een klein verhaal hier en daar.

Foto Amsterdamse WaterleidingduinenFoto GraffitiFoto KathedraalFoto Zaandam

Fotografie uitrusting

In de fotografie zijn er eigenlijk twee merken de gele en de rode. Aangezien ik voor de gele (Nikon) werk, kan ik natuurlijk niet anders zeggen dat dit de beste is ;) Ondanks dat ik de camera’s leen heb ik toch zelf al aardig wat materiaal bij elkaar verzameld. Hieronder een overzicht wat ik zoal heb aangeschaft en gebruik:

Het Velbon statief is ingevouwen echt klein en past makkelijk in me rugtas. Filters heb je in vele maten en prijsklassen. Om te kijken of dit echt iets toevoegde (bijv. met zonsondergang of landschap fotografie) heb ik een relatief goedkoop ND-filter set van Cokin gekocht. Ik was hier best tevreden over en heb toen ook een adapter ring voor mijn 58mm lens en een polarisatiefilter gekocht van Cokin. Vooral een polarisatiefilter is echt een must. Als je foto’s maakt van graffiti, water, auto’s en ander oppervlakken wat schittert kan je dit makkelijk wegdraaien met het filter. Ook krijg je met andere dingen zoals bijvoorbeeld de lucht meer contrast in de foto. Als je foto’s op een statief maakt zijn de volgende opties echt superhandig: Hama waterpas (bijv. als je statief op een rots staat) en de Nikon afstandsbediening MC-DC2 (om de camera niet meer aan te raken en trillingen te voorkomen tijdens lange sluitertijd).

Fotografie instellingen

Als je begint met fotograferen begin dan meteen met ja camera in te stellen op Manual. Ga thuis op de bank zitten en maak een foto van een object. Verander dan elke instelling en kijk wat voor gevolg dat heeft. De drie belangrijkste instellingen zijn:

Yeltree Fotografie

ISO-waarde

Hoe hoger de ISO-waarde hoe meer licht gevoeliger de sensor is. Dit betekent dus hoe hoger de waarde hoe lichter de foto is. Een nadeel is: hoe hoger de waarde hoe meer ruis op de foto, dus het beste is om de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden (ISO 100).

Sluitertijd

De tijd dat het licht op de sensor valt, hoe kleiner de waarde hoe korter de sluiter openblijft. Dit betekent bij een sluitertijd van 1/100 de sluiter 1 honderdste van een seconde openblijft. Bij deze sluitertijd kan je meestal wel uit de hand foto’s maken, onder 1/50 is het beter om stabiliteit te zoeken door middel van een statief of ergens tegen aan te leunen. Bij bewegende objecten is dit rond de 1/500. Let wel op hoe kleiner de waarde van de sluitertijd hoe donkerder de foto.

Diafragma

De opening van de lens. Hoe hoger een diafragma hoe kleiner de opening, dus minder licht. Bij een klein diafragma (bijv. F4.5) is de opening groot en dus meer licht. Het diafragma is ideaal om bijvoorbeeld een wazige achtergrond te creëren. Bij een diafragma van F4.5 is de achter grond en voorgrond van het gefocuste object onscherp en wazig. Bij een diafragma van F11 is de achtergrond scherper etc.
Deze drie waardes zijn afhankelijk van elkaar, dus als je de sluitertijd korter zet dan moet je dit met 1 van de andere twee compenseren, etc.

Witbalans

De laatste belangrijke waarde is de witbalans. Hier heb je verschillende instellingen voor (zon, schaduw etc.). Echter als je in RAW fotografeert kan je dit altijd later met een fotobewerkingsprogramma aanpassen.

Fotografie tips

Tenslotte nog een aantal tips:

Op zoek naar het avontuur van fotografie.

Yeltree fotografie

Ik hoop dat de informatie nuttig was en je nu op pad kan. Veel plezier en wees altijd welkom op Yeltree fotografie, mijn avontuur.

Foto De Fransche Kamp